Кредит на відкриття бізнесу як отримати від держави 100 тисяч безвідсоткова позика Економічна правда

“Залишилася невелика сума – близько 6 тисяч гривень, яку ми вже повернули”, – зазначає власниця піцерії. “Отриманих коштів вистачило на купівлю першого обладнання, щоб можна було виготовляти піцу “на виніс”. Ми живемо в невеликому містечку в приватному будинку і там обладнали приміщення під кухню”, – пригадує учасниця програми. Якщо підприємець візьме на роботу двох людей, то йому потрібно буде платити 41,5% податків з їх зарплати (18% ПДФО, 22% ЄСВ та 1,5% військового збору). Тож за три роки держава поверне собі майже всі інвестовані кошти. Малий та середній бізнес виявились гнучкішими до обставин — навіть під час війни їхні представники знаходять можливості реалізовувати свої ідеї. Мікропідприємство (до десяти людей) завдяки гранту має створити щонайменше одне робоче місце, мале підприємство (понад десять людей) – щонайменше три місця. Мікрогрантів від Українського ветеранського фонду для ветеранів, переселенців та членів їх сімей дає можливість отримати до 20 тис грн.

Для програми грантів на розробку IT-стартапів — за результатами конкурсного відбору. За програмою Своя теплиця — на будівництво (встановлення) модульної теплиці, придбання засобів виробництва (садивний матеріал, насіння, технологічне обладнання), покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію. Відмовляючись від конфіскації російських коштів, західні країни сигналізують, що режими можуть вести війни і безкарно порушувати міжнародне право. Чому зростає віртуальна валюта та скільки ЕП заробила на цьому, чи важко вивести прибуток, отриманий від продажу криптовалюти, та з якими складнощами доведеться зіткнутися? Вона зазначає, що механізм програми добре відточений, але можуть бути проблеми на етапі реалізації.

гроші на бізнес від держави

Допомогу зможуть отримати понад тисяча людей, однак малозабезпечених в Україні в сотні разів більше. Від держави майже 100 тис грн для https://kolo.news/category/suspilstvo/34488 започаткування власного бізнесу. Раніше Chas News писав про те, що підприємці з трьох областей можуть отримати гранти від Мінцифри.

«єРобота»: як отримати гроші від держави на бізнес

Грант на переробне підприємство – надається на створення або розвиток переробного підприємства. Розмір гранту становить до 8 млн грн, за умови створення не менше 25 робочих місць. Крім того, з 1 квітня за програмою “Власна справа” ветерани зможуть отримати грант на розвиток бізнесу до 250 тис. Гривень, другий з подружжя ветерана – грант до 500 тис. Гривень, а консорціум ветеранів – грант до 1 млн гривень. Програма грантів для переробних підприємств до 8 млн грн.

Експерти попереджають, що прагнення G20 до прискорення транскордонних платежів може сприяти розвитку фінансових злочинів

Разом з тим, сума при поверненні грошової допомоги буде зменшена на обсяг сплачених податків, єдиного внеску на соціальне страхування та інших зборів. Держава буде давати ґранти на побудову теплиць для приватних підприємців та аграрних компаній і фермерських господарств, які мають у власності або в оренді землю. Ґрант можна отримати у розмірі від 5 млн до 7 млн грн. Як розповіла УНІАН адвокат компанії “Legal Strategy” Оксана Дурова, оскільки урядова програма спрямована, в тому числі на розвиток існуючого малого та середнього підприємництва, тому прогнозовано буде велика кількість заявок від уже працюючого бізнесу. Розмір допомоги буде визначатися відповідно до його запиту, але не менше 50 тисяч гривень та не перевищує 150 тисяч гривень у випадку зобов’язання створити одне робоче місце після отримання мікрогранту та прийняття на нього працівника. По-третє, на момент реалізації програми «Рука допомоги», на жаль, спостерігались випадки «кумівства» при виборі осіб, які отримували фінансову допомогу. Хоча, враховуючи підвищення рівня правової свідомості українців останнім часом, щиро сподіваємося, що такої проблеми не виникне, утім, вона мала місце в минулому, і може мати місце при наданні анонсованих грантів.

Ці гроші дадуть змогу кожному, хто має бажання, навички та план запустити власну справу або розширити свій бізнес. За кошти можна буде придбати обладнання, закупити сировину або оплатити оренду приміщення. З 13 лютого розпочалася вже друга хвиля прийому заяв від українців на отримання грантів від держави на розвиток власної справи. Бюджет на програму “Власна справа” цього року становить 1,8 млрд грн, українцям планують видати понад 7000 мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на рік держава планує видавати до 20 тисяч таких грантів на загальну суму в 5 мільярдів гривень. Грант на теплицю можуть отримати ФОПи та юридичні особи, які мають землю або право користування нею на сім років. Держава компенсує до 70% вартості побудови теплиці площею до 2 га. Ще однією нагальною проблемою є те, що ціни на товари, обладнання та послуги, які закладені у бізнес-плані, постійно зростають.

Таким чином, це більше схоже на безвідсоткову позику від держави, яку необхідно повернути шляхом сплати податків. Програма розрахована на мікропідприємців, малий та середній бізнес. Це можуть бути підприємства у сфері деревообробки, меблевого виробництва, металообробки, агропереробки, виробництва будматеріалів, зазначив під час засідання Кабміну премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Отже, анонсована урядом програма грантів має цілком позитивну спрямованість, проте не можна ігнорувати й імовірні проблеми, які вже виникали при реалізації схожих програм. Ще 21 червня 2022 року Кабмін своїм рішенням підтримав запуск трьох програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності та створення нових робочих місць в межах економіки воєнного часу, об’єднаних під назвою «єРобота». Відтак із 1 лютого 2024 року, частина переселенців втратять виплати від держави. У Департаменті соціальної політики зазначили, що право на отримання допомоги залишиться лише у певних категорій. За словами Свириденко, у 2024 році уряд істотно збільшує обсяг фінансування грантових програм для розвитку бізнесу; на це передбачено близько 9 млрд грн. За даними опитування Європейської бізнес асоціації, через атаки рашистів на об’єкти національної енергетики 8 відсотків представників малого та середнього бізнесу були вимушені призупинити свою роботу, а ще 20 відсотків були вимушені якийсь час не працювати.

Додайте бізнес-план створення нового або розвитку наявного бізнесу, план закладання саду чи проєкт будівництва теплиці. Більше подробиць щодо програми, а також те, що думають про неї експерти галузі — читайте у нашому матеріалі. Основне завдання для учасника – описати, чому саме цей проєкт потребує допомоги. Пріоритет надаватимуть пошкодженим, зруйнованим та переміщеним підприємствам.