Програма резиденцій фонду ІЗОЛЯЦІЯ

З 2015 року творчі резиденції від ініціативи Biruchiy проводяться в різних містах України, а з 2016 залучають міжнародних учасників та проходять не лише в Україні, а й за кордоном. За 14 років участь у проєктах Biruchiy взяло 219 художників та 11 артгруп з 19 країн. Проект мистецька резиденція імені Назарія Войтовича – це платформа для розвитку молодих митців, що матимуть можливість за конкурсом отримати умови для реалізації своїх творчих проектів, тобто майстерні та проживання у мистецькому центрі. Працювати з куратором, презентувати свої роботи в українських та закордонних галереях.

Надалі планується оголосити постійний відкритий конкурс на роботу у майстернях та проживання у резиденції. Становлення проекту заплановано у процесі запровадження програм та залучення місцевої громади, бізнесу, громадських організацій та окремих меценатів. Зокрема, уже зараз молоді кіношники шукають своїх героїв у будинку “Слово”, в Держпромі, на ринку Барабашово, сподіваючись згодом зібрати усі стрічки в кіноальманах. Як і в Києві, міський простір Харкова перенасичений муралами та графіті, багато з яких належать знаним українським художникам.

Огляд відомих мистецьких резиденцій

Будинок “Слово””ПогранКульт” – мультикультурний форум, що ґрунтується на ідеї об’єднання та співпраці регіонів Сходу і Заходу. Алевтина пропонує використати час карантину для того, щоб ділитись досвідом з колегами та спільними зусиллями розробити посібник з організації резиденцій. “Можна на державному рівні відправляти художників до інших країн чи підтримувати їх тревел-ґрантами, а можна, навпаки, кликати художників з інших країн. Гадаю, ефект від другого варіанту буде сильніший. Це і є культурний обмін. Організатори допомагають у цьому учасникам, даючи їм певні інструменти для ефективної співпраці. Резиденти також відвідують багато культурних інституцій у Голландії та за кордоном, спілкуються з художниками, кураторами та керівниками культурних інституцій. Наразі CEC ArtsLink є місцем для культурного обміну та взаємодії між діячами в галузі візуального та виконавського мистецтва, а також культурними менеджерами із США та ще 37 країн світу. ArtsLink – перша масштабна американська програма обміну для митців і культурних менеджерів із країн колишнього СРСР за підтримки Фонду Сороса, Національного фонду мистецтв і Фонду взаєморозуміння, – за півстоліття пережила низку трансформацій.

Строкате, місцями еклектичне різноманіття перетворює район на мікросвіт, створений з конструктора. Нам здалося цікавим подивитися з цієї позиції та створити свої балкони з лего. Робота Гараж 127 зосереджена на різних форматах обміну знаннями та розробці нових інструментів для розуміння сьогодення та зміни майбутнього. За допомогою резиденцій, проєктів, https://www.056.ua/list/426194 фестивалів, освітніх програмам, семінарів та лекцій Гараж 127 відкриває нові дискурсивні лінії. Гараж 127 прагне до світу горизонтальних зв’язків та відсутності кордонів. За угодою з Nida Art Colony у 2020, Український інститут забезпечує двомісячну резиденцію для одного художника, куратора, критика чи дослідника з України восени 2020 року.

Цього року, 16 березня художниця, кураторка та садівниця Алевтина Кахідзе, не оголосила, як завжди, Open Call для участі у резиденції в Музичах. З 2009 року вона разом зі своїм чоловіком Володимиром Бабюком, як зараз сказали б «запроваджує соціальну інновацію у селі» й щоліта пропонує свою майстерню 3-2 міжнародним митцям. Будучи маленькою приватною ініціативою, Алевтина та Володимир не відчувають тиску з боку донарів й мають можливість експериментувати з форматами. Так, у 2018 році резиденція перетворилась у лабораторію, в рамках якої Алевтина запрошувала мистецтвознавців, митців та дослідників працювати з її власним архівом. Результатом лабораторії стала цікава методологія роботи з архівами. Фонд ІЗОЛЯЦІЯ з 2010 року організує мистецькі резиденції в Україні для іноземних митців, кураторів та дослідників, а також допомагає українським професіоналам у сфері мистецтва проходити резиденції у партнерських інституціях за кордоном.

Художня лірика фантасмагорій Ірини Нефьодової

Уважно прочитайте опис кожної резиденційної програми, що вас цікавить. Резиденція забезпечує проїзд, проживання, добові, витрати на матеріали, майстерня. Введіть зареєстрованний email, щоб отримати інструкцію по відновленню паролю. Символи, що з древніх часів дарували як побажання благополуччя та достатку. Текст підготовлено за сприяння Програми ЄС-Східного партнерства “Культура і креативність”. У De Appel переконані, що вкрай важливо, аби учасники працювали в реальному культурному середовищі.

Тарас Доненко

В мережі можна знайти чимало прикладів веб-резиденцій, інтернет-резиденцій, електронних резиденцій тощо. Проте незважаючи на нескладність такого формату, в українському художньому середовищі досі не існує сталої та відомої онлайн, Instagram чи fb-резиденції. Інформація про те, що деякі європейські держави ще довго триматимуть свої кордони закритими, спонукала чимало резиденцій переформатовуватись на «внутрішній ринок». Проте, однією з перших інституцій, що оголосила Open Call для міжнародних митців була фінська фундація Kone. Команда виділила низку грантів на трьохмісячні домашні арт-резиденції.

• Налагодження діалогу у громаді та розвиток платформи для створення спільноти молодих лідерів. • Створення на міжнародній мистецькій мапі нового осередку мистецтва. • Cтановленя нового покоління митців, завдяки появі бази можливостей для професійного розвитку. Ми помітили, що ви переглядаєте сторінку через Internet Explorer. Використайте Safari, Google Chrome або Mozilla Firefox, щоб побачити сайт в усій красі. Перший постановник творів українських композиторів, зокрема опер «Мамаї» і «Ярослав Мудрий», балетів «Камінний господар» і «Ольга». (1826,с .Ліпляве Черкаська область – 1874) – український філософ і педагог.

Лише деяким галереям пощастило бути описаними в палацових інвентарних книгах, що постійно перебувають у полі зору дослідників, особливо у зв’язку з нинішнім відродженням окремих замків та палаців Галичини. КОШТИ, які ми зберемо тут спільними силами, це – можливість закупити професійні станки, техніку та матеріали для обладнання майстерень та кімнати для проживання у резиденції. Конкурс адресованих до всіх українських художни_ць, які прибули на територію Польщі після 24 лютого 2022 року. Утім, можливо, мова не про користь нових знайомств на рівні суспільства загалом. Важливим тут є сам метод, який пропонує форум “ГаліціяКульт” – метод взаємного привнесення іншого культурного досвіду і практик у свій досвід, метод розширення власного світогляду, що базується на жертві своїм “я” на користь невідомого “ми”.

В своїй мистецькій практиці використовує живопис, графіку і фотографію, поєднує традиційні і сучасні форми мистецтва, живопис і інсталяцію. Зацікавлена темою прав жінок і ЛГБТ спільнот, темою відносин між владою і художниками. Учасниця міжнародної виставки Феміннале ’19 (Бішкек, Киргизстан). Створення нових робіт (продакшн) або участь у виставкових проектах під час резиденцій (за умови згоди партнерської інституції) не є обов’язковими. Artist talks і панельні дискусії — це формати, які Berlin Sessions охоче підтримують.

Фонд «Ізоляція» проводить резиденції в Україні для іноземних митців, кураторів та дослідників; також допомагає українцям зі сфери мистецтва ставати учасниками резиденцій за кордоном. Проєкт «Ізоляція» був заснований у 2010 році в Донецьку, на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів, а у 2014 році був змушений перенести свою діяльність до Києва. У Донецьку фонд створив велику архівну базу в рамках проєкту «Донбаських студій», що досліджував життя регіону.

І коли почитала історію готелю, що пережив три різні періоди й зараз отримує нове дихання, мені одразу спали на думку ідеї та образи для книги. На жаль, мені довелося працювати над проєктом, перебуваючи в Афінах. Тому дуже в пригоді стали наші онлайн-зустрічі з істориками, обмін враженнями в чатику, приватні розмови з учасниками, розглядання старих фото та гуглкарт. Наразі вихідці з Карпат допомагають мені зорієнтуватися в місцевій магії, а бувалі туристи консультують про турбазу в 80-х. Що ж до України, то цього року Український культурний фонд підтримав фінансово кілька ініціатив, які частково були проведені в онлайн-форматі.